Bowen therapie

MEDEDELING:  Het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.' is tijdelijk niet bruikbaar!! Bericht, sms, app of bel met 06-53914128

 

Even voorstellen

ML Care Mariel van der Borg

Mijn wiegje stond in Spaubeek, daar waar de heuvels van Zuid-Limburg voor het eerst zichtbaar worden in het landschap. Na een prettige jeugd en dito middelbare schooltijd werd ik tot mijn grote verdriet uitgeloot voor de Academie voor Lichamelijk Opvoeding. Hockey en (school)softball waren in die jaren mijn grote passie. Tijdens mijn daarop volgende werkzaamheden bij de afdeling Fysiologie van de Faculteit Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht werd de studie Gezondheidswetenschappen letterlijk onder mijn ogen opgericht. De afstudeervariant Bewegingswetenschappen had natuurlijk mijn grote interesse. Het eerste studiejaar was ik van de partij.

Interessante jaren volgden. Mijn afstudeeronderzoek naar hockeyblessures werd bekroond met het winnen van een prijsvraag van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. De alpine wereld was ondertussen een grote fascinatie geworden met rotsklimmen, bergtochten en toerlanglauftochten met de Maastrichtse en Eindhovense Studenten Alpen Clubs. Vele weekenden en vakanties werden hiermee gevuld. In deze wereld leerde ik ook de grote liefde van mijn leven kennen. Na deze periode ben ik een aantal jaren werkzaam geweest bij de Stichting Consument en Veiligheid in Amsterdam bij het grote landelijke project “Blessures, blijf ze de baas”, in samenwerking met het Nationaal Instituut voor de Sportgezondheidzorg (NISGZ). In latere jaren heb ik nog een cursus Sportmassage afgerond.

Gedurende de afgelopen 10 jaar heb ik met veel liefde de rol van achterwacht van ons hectische gezin vervuld na onze verhuizing vanuit Woerden naar de Achterhoek. Drie prachtige kinderen vormden intussen de slagroom op onze gezinstaart. Met hen reizen we graag over de hele wereld.

Ondertussen broeide het wel eens in mijn hoofd wat ik mogelijkerwijs kon gaan doen. Gewoon solliciteren op vacatures bleek een nuloptie, ik zou echt zelf iets moeten verzinnen. En toen kwam Bowen op mijn pad na een ongelukkige blessure. Na de wonderlijke ervaringen hiermee kon ik niet anders dan de opleiding hiervoor gaan volgen en deze therapievorm aan te bieden en meer bekendheid te geven; het sluit prachtig aan op mijn eerdere aandachtsgebieden!

In november 2014 heb ik het diploma Bowen Behandelaar gehaald. In 2015 en 2016 heb ik de vervolgopleiding aangepakt met vele nuttige en verdiepende modules:

 • Sport 1 - Paula Esson
 • Bowen en Astma - Allistair McRatty
 • Functional Fascia Lines 1 + 2 - Joanne Avison
 • On the Importance of Symmetry - Graham Pennington
 • Bowen en lage rug - John Wilks
 • Whiplash en Fibromyalgie - Karel Aerssens.

Daarnaast heb ik in 2015 de vereiste HBO Medische Basiskennis certificaten gehaald.

In 2016:

 • Bowen & Babies - John Wilks
 • Triggerpoints en verklevingen - Karel Aerssens
 • Human Dissection Seminar - 3 daags Biotensegrity focussed dissection seminar, University of Dundee, Schotland
 • The essential TMJ: Foundation and fundamentals training  - Ron Phelan, the O-lab.
 • Targeting the Primary Disorder - Graham Pennington
 • Sports 2 & 3 - Paula Esson

In de tussentijd nog veel verdiepende workshops:

 • Whiplash & Fibromyalgie - Karel Aerssens
 • Trigger points & Verklevingen
 • Palperen/Anatomie in vivo - Karel Aerssens
 • Smart Bowen: The lower back - Randy Barber
 • Smart Bowen" The upper back - Randy Barber
 • Smart Bowen: Lower back module 2 - Randy Barber
 • Smart Bowen: Lymphatic Stimulation, anterior leg and abdomen - Randy Barber
 • Functional Fascia Lines 3 - Joanne Avison
 • Conceptie, Zwangerschap 8 Geboorte - Anna Verwaal
 • Module 8 Bowtech 
 • Module 9 Bowtech
 • Triggerpoints Basis - De Bruin
 • MSTR littekentraining - Krekels/McLoughlin
 • Sport 3 Review - Paula Esson
 • Trigger points Vervolg - De Bruin

Ik heet u graag welkom in mijn praktijk bij de De Bron. Kijk ook op mijn Facebookpagina: ML-Care: Praktijk voor Bowentherapie

Mariel van der Borg

 


ML-Care is een praktijk voor Bowentherapie

De kern van Bowen therapie is een holistische benadering van het probleem of de klacht van de cliënt. Aan de hand van anamnese, observatie, inspectie en palpatie proberen we het onderliggende probleem te vinden. Centraal hierbij is een bovenliggende nieuwe visie op het functioneren van het menselijk lichaam gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de laatste 15 jaar op het gebied van fascieweefsel. Dit wordt ook wel "the new anatomy" genoemd (Sharky). Het fenomenale werk van Prof J.C. Guimberteau, de familie Stecco, Prof J. Sharkey, Joanne Avisson en Prof. Schleip en zijn team hebben geleid tot nieuwe inzichten in het feitelijke functioneren van het menselijk lichaam, die in wezen al vele jaren eerder aangetoond zijn door Prof. Jaap van der Wal. Biomechanica is vervangen door nieuwe inzichten vanuit het Tensegrity-model door Prof. Levin en Graham Scarr. Deze nieuwe inzichten bezien het lichaam als één groot myofasciaal stelsel met een tot nu toe onderkende rol van de fascie. Dit heeft verregaande gevolgen voor de benadering van klachten.

Met behulp van de doorgaans zachte manuele technieken wordt het lichaam uitgelokt om terug te keren naar zijn normale status, waardoor problemen als bijvoorbeeld pijn, beperkingen of onbalans verholpen kunnen worden. Bowen therapie werkt in op fascieweefsel. Door de speciale Bowentechniek uit te voeren op specifieke plaatsen van het lichaam wordt het héle lichaam aangesproken. Ondanks de zachte technieken kan de therapie een zeer sterke uitwerking hebben op zowel het bewegingsapparaat als de diepere systemen. Afhankelijk van de klacht kan er gekozen worden voor een bepaalde benadering. Een behandeltraject blijkt vaak een ontdekkingsreis samen met de cliënt naar de ware aard van zijn of haar lichaamsklachten. Lichaamsbewustzijn is een belangrijk aspect in het onderkennen van ingesleten patronen die voor problemen kunnen zorgen. (Vroege) trauma's kúnnen hier ook een rol spelen. 

Bowentherapie is altijd complementair en kan niet als vervanging van een arts gezien worden.

 


Weblinks

BowNed
BowNed is in Nederland het officiële instituut dat erkende opleidingen en nascholingen verzorgt in de Bowen Therapie. Het is de enige school in Nederland en België die uitgebreid de theorie en wetenschappelijke achtergronden van de Bowen Therapie doceert.
Ga naar BowNed

De Bron therapeutencentrum
In ons Therapeutencentrum vindt u meerdere disciplines onder één dak zowel op het gebied van reguliere en niet-reguliere zorg.
Ga naar De Bron

Bowen fascial release technique
Discover more about The Bowen Technique. What is The Bowen Technique? Train in The Bowen Technique and learn how The Bowen Technique works.
Ga naar Bowen fascial

Bowen Therapy International
Bowen Therapy International (BTI) was created to further the Milton J. Albrecht interpretation of Tom Bowen's work.
Ga naar Bowen Therapy

Bowtech - The Original Bowen Technique
Bowen Therapy is revolutionizing the field of health care. It is only a very few times in our lives that a rare opportunity presents itself and Bowtech, the original Bowen Technique becoming available in the late 80s is one of those times.
Ga naar Bowtech

The Bowen association UK
We believe that the Bowen Technique is one of the most versatile and effective therapeutic treatments available today offering significant relief for many conditions.
Ga naar The Bowen association

Vermolen Grafische vormgeving en webdesign
Voor het maken van al uw drukwerk zoals folders of websites en nieuwsbrieven.
Ga naar Vermolen Grafische vormgeving en webdesign

ML Care Praktijk voor Bowen therapie

Mariel van der Borg
Therapeutencentrum “De Bron”
Silvoldseweg 3, 7061 DK Terborg

Tel: 06 53 91 41 28
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 61924741
BTW: 156789012B01


Banknr: NL51 ABNA 0624 709906
MBK-PRO Registratie: SNRO.OP.14.12.30.315141.01MBKplato.127

MLcare-logo