Bowen therapie

Wat is Bowentherapie en hoe werkt het?

Bowen is een manuele therapievorm die in de jaren 50-60 van de vorige eeuw ontwikkeld is door Tom Bowen, een Australiër met een uitzonderlijk gevoel in zijn handen en vingers. Bowentherapie is in Nederland nog niet erg bekend, maar kom je over de hele wereld tegen.

ML Care Bowentherapie

Tom Bowen heeft een aantal technieken ontwikkeld die inwerken op fascieweefsel: een vorm van bindweefsel in ons lichaam en een van de allereerste weefsels die in onze embryonale fase aangelegd worden. Hierdoor zit fascieweefsel als een soort van honingraat en in banen in ons lichaam verweven. Alle spiervezels, organen, bloedvaten, zenuwbanen en lymfebanen zijn doorweven en omgeven met fascieweefsel; het is de allesomvattende matrix die ons lichaam vorm geeft. Via dit weefsel is er dus communicatie mogelijk door het hele lichaam. Dit is de basis van de Bowentherapie, het héle lichaam wordt bekeken en behandeld.

Zachte druk- en rolbewegingen op specifieke plaatsen op de huid vormen de kern van de therapie. Hierdoor wordt een serie van reacties uitgelokt door sensoren uit de onderliggende weefsels die zich uit in ontspanning in het bindweefsel. In het bindweefsel kan zo weer vrijuit stroming plaatsvinden en uitwisseling optreden. Hierdoor kan het lichaam herstellen van diverse soorten klachten, zowel in het bewegingsapparaat als in de diepere systemen. Het lichaam kiest hierin zijn eigen weg. Kenmerkend voor Bowen is het inlassen van korte pauzes tijdens de behandeling. In deze pauze krijgen de hersenen de mogelijkheid te reageren op de opgedane prikkels. 

Behandeling vindt plaats op een behandelingstafel en/of stoel en start meestal met een eerste basisbehandeling. Deze eerste behandeling kan gezien worden als een verkenning van het lichaam en voorbereiding  op de volgende behandelingen, waarin indien nodig specifiekere procedures aangewend kunnen worden. Bij veel mensen treedt een diepe relaxatie in de weefsels op tijdens de behandeling die als zeer prettig wordt ervaren. Deze ontspanning is nodig om de frequentie te bereiken waarop de hersenen kunnen overschakelen naar functioneren vanuit het autonome bereik, waarin vooral herstel kan plaatsvinden. In de dagen ná de behandelijk werkt Bowen door, een proces wordt in werking gezet. In deze dagen kán het  voorkomen dat er verschijnselen optreden van vermoeidheid, (lichte) hoofdpijn, of pijn. Oude blessures kúnnen opnieuw pijnlijk worden. Deze klachten zijn doorgaans tijdelijk en zijn een gevolg van het verbeterde functioneren van de processen in het bindweefsel.  

 Voor wie

Bowen therapie is voor iedereen en voor alle leeftijden geschikt. De behandeling kan op de blote huid of door een dunne kleding laag uitgevoerd worden.

Als u kiest voor een Bowenbehandeling zal het begin van dit traject altijd bestaan uit een intakegesprek met daarop volgend een eerste basisbehandeling. Hierdoor duurt de eerste behandeling in de meeste gevallen langer dan de daarop volgende behandelingen. Hier mag u zeker anderhalf uur voor berekenen.

Tarieven

De kosten van een Bowenbehandeling bedragen 75 euro voor het eerste intakegesprek en 50 euro voor elke daarop volgende behandeling. In geval van thuisbehandeling zal afhankelijk van de afstand een extra vergoeding gevraagd worden. Bij annulering tot 24 uur van tevoren worden geen kosten in rekening gebracht.

Betaling vindt plaats achteraf na ontvangst van de (bij voorkeur digitaal toegezonden) factuur.

Bowentherapie is altijd complementair en kan niet aangewend worden ter vervanging van medisch advies of medische behandeling. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

ML Care Praktijk voor Bowen therapie

Mariel van der Borg
Therapeutencentrum “De Bron”
Silvoldseweg 3, 7061 DK Terborg

Tel: 06 53 91 41 28
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 61924741
BTW: 156789012B01


Banknr: NL51 ABNA 0624 709906
MBK-PRO Registratie: SNRO.OP.14.12.30.315141.01MBKplato.127

MLcare-logo