Bowen therapie

Wat is Bowentherapie en hoe werkt het?

Bowen is een manuele therapievorm die in de jaren 50-60 van de vorige eeuw ontwikkeld is door Tom Bowen, een Australiër met een uitzonderlijk gevoel in zijn handen en vingers. Bowentherapie wordt over de hele wereld toegepast door zo'n 16.000 therapeuten.

ML Care Bowentherapie

Tom Bowen heeft een aantal technieken ontwikkeld die inwerken op fasciaweefsel: een vorm van bindweefsel in ons lichaam en een van de allereerste weefsels die in onze embryonale fase aangelegd worden. Hierdoor zit fasciaweefsel als een soort van honingraat in ons lichaam verweven. Alle spiervezels, organen, bloedvaten, zenuwbanen en lymfebanen zijn doorweven en omgeven met fasciaweefsel; het is de allesomvattende matrix die ons lichaam vorm geeft. Afhankelijk van de plek en functie kan fascie als een losmazig weefsel aanwezig zijn of in een versterkte vorm, denk bv. aan pezen. Dit weefsel blijkt te communiceren door het héle lichaam. Dit vormt dan ook de basis van de Bowentherapie, het héle lichaam wordt aangeraakt en behandeld.

Zachte druk- en rolbewegingen op specifieke plaatsen op de huid vormen de kern van de therapie. Hierdoor wordt een serie van reacties uitgelokt door sensoren uit de onderliggende weefsels die zich uit in ontspanning in het bindweefsel. In het weefsel kan zo weer vrijuit stroming plaatsvinden en uitwisseling optreden. Hierdoor kan het lichaam herstellen van diverse soorten klachten, zowel in het bewegingsapparaat als in de diepere systemen. Het lichaam kiest hierin zijn eigen weg. Kenmerkend voor Bowen is het inlassen van korte pauzes tijdens de behandeling. In deze pauze krijgen de hersenen de mogelijkheid in alle rust te reageren op de opgedane prikkels. 

Behandeling vindt plaats op een behandelingstafel en/of stoel en start meestal met een eerste basisbehandeling. Deze eerste behandeling kan gezien worden als een verkenning van het lichaam en voorbereiding op de volgende behandelingen, waarin indien nodig specifiekere procedures aangewend kunnen worden. Bij veel mensen treedt een diepe relaxatie in de weefsels op tijdens de behandeling die als zeer prettig wordt ervaren. Deze ontspanning is nodig om de frequentie te bereiken waarop de hersenen kunnen overschakelen naar functioneren vanuit het autonome bereik, waarin vooral herstel kan plaatsvinden. In de dagen ná de behandelijk werkt Bowen door, een proces wordt in werking gezet. In deze dagen kán het  voorkomen dat er verschijnselen optreden van vermoeidheid, (lichte) hoofdpijn, of pijn. Oude blessures kúnnen opnieuw pijnlijk worden. Deze klachten zijn doorgaans tijdelijk en zijn een gevolg van het verbeterde functioneren van de processen in de weefsels.  

Voor wie

Bowen therapie is voor iedereen en voor alle leeftijden geschikt. De behandeling kan op de blote huid of door een dunne kleding laag uitgevoerd worden.

Als u kiest voor een Bowenbehandeling zal het begin van dit traject altijd bestaan uit een intakegesprek met daarop volgend een eerste basisbehandeling. Hierdoor duurt de eerste behandeling in de meeste gevallen langer dan de daarop volgende behandelingen. Hier mag u zeker anderhalf tot 2 uur voor rekenen.

 

Tarieven

Met ingang van 1 januari 2020 bedragen de kosten van een Bowenbehandeling 79,50 € voor het eerste intakegesprek (incl behandeling) en 55 € voor elke daarop volgende standaardbehandeling. Bij een uitgebreidere behandeling wordt een bedrag van 75 € in rekening gebracht. Bij annulering tot 24 uur van tevoren worden geen kosten in rekening gebracht.

Voor de speciale MSTR littekenbehandeling staat een tarief van 25 euro voor klein tot gemiddeld grote littekens. Grotere littekens 40 euro.

Medical Taping is afhankelijk van de gebruikte materialen:

Q-links: 5 euro, 

Taping:  Klein: 5€. Middel: 7,50€. Groot: 10€.

Betaling vindt plaats aan het eind van de behandeling via smartpin of via overmaken mbv de eigen telefoon.

 

Bowentherapie is altijd complementair en kan niet aangewend worden ter vervanging van medisch advies of medische behandeling. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

ML Care Praktijk voor Bowen therapie

Mariel van der Borg
Den Dam 2   7084 AT Breedenbroek
Tel: 06 53 91 41 28
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK: 61924741
BTW: NL001817689B19
AGB-Codes available.

MLcare-logo