Mijn wiegje stond in Spaubeek, daar waar de heuvels van Zuid-Limburg voor het eerst zichtbaar worden in het landschap. Na een prettige jeugd en dito middelbare schooltijd werd ik tot mijn grote verdriet uitgeloot voor de Academie voor Lichamelijk Opvoeding. Hockey en (school)softball waren in die jaren mijn grote passie. Tijdens mijn daarop volgende werkzaamheden bij de afdeling Fysiologie van de Faculteit Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht werd de studie Gezondheidswetenschappen letterlijk onder mijn ogen opgericht. De afstudeervariant Bewegingswetenschappen had natuurlijk mijn grote interesse. Het eerste studiejaar was ik dus van de partij.
Interessante jaren volgden. Mijn afstudeeronderzoek naar hockeyblessures werd bekroond met het winnen van een prijsvraag van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en een mooie overzichtspublicatie. De alpine wereld was ondertussen een grote fascinatie geworden met rotsklimmen, bergtochten en toerlanglauftochten met de Maastrichtse en Eindhovense Studenten Alpen Clubs. Vele weekenden en vakanties werden hiermee gevuld. In deze wereld leerde ik ook de grote liefde van mijn leven kennen. Na deze periode ben ik een aantal jaren werkzaam geweest bij de Stichting Consument en Veiligheid in Amsterdam bij het grote landelijke project “Blessures, blijf ze de baas”, in samenwerking met het Nationaal Instituut voor de Sportgezondheidzorg (NISGZ). In latere jaren heb ik nog de cursus Sportmassage afgerond.
Na onze verhuizing vanuit Woerden naar de Achterhoek heb ik met veel liefde de rol van achterwacht van ons hectische gezin vervuld. Drie prachtige kinderen vormden intussen de slagroom op onze gezinstaart. Met hen reizen we graag over de hele wereld.
Ondertussen broeide het wel eens in mijn hoofd wat ik mogelijkerwijs kon gaan doen. Gewoon solliciteren op vacatures bleek een nuloptie, ik zou echt zelf iets moeten verzinnen. En toen kwam Bowen op mijn pad na een ongelukkige blessure. Na de wonderlijke ervaringen hiermee kon ik niet anders dan de opleiding hiervoor gaan volgen en deze therapievorm aan te bieden en meer bekendheid te geven; het sluit prachtig aan op mijn eerdere aandachtsgebieden!
In november 2014 heb ik na de opleiding het diploma Bowen Behandelaar gehaald. In 2015, 2016 en later heb ik de vervolgopleiding aangepakt met vele nuttige en verdiepende modules:
In 2015:
- Sport 1 - Paula Esson
- Bowen en Astma - Allistair McRatty
- Functional Fascia Lines 1 + 2 - Joanne Avison
- On the Importance of Symmetry - Graham Pennington
- Bowen en lage rug - John Wilks
- Whiplash en Fibromyalgie - Karel Aerssens.
Daarnaast heb ik in 2015 de vereiste HBO Medische Basiskennis certificaten gehaald bij ConAmore.
In 2016:
- Bowen & Babies - John Wilks
- Triggerpoints en verklevingen - Karel Aerssens
- Human Dissection Seminar - 3 daags Biotensegrity focussed dissection seminar, University of Dundee, Schotland. Onder leiding van Dr. J. Sharkey, Prof.Dr. J.C. Guimberteau, Joanne Avison, Graham Scarr, Dr. Jaap van der Wall, Wilbour Kensick.
- The essential TMJ: Foundation and fundamentals training - Ron Phelan, the O-lab. Module 1 & 2
- Targeting the Primary Disorder - Graham Pennington
- Sports 2 & 3 - Paula Esson
In 2017:
- Palperen/Anatomie in vivo - Karel Aerssens
- Smart Bowen: The lower back - Randy Barber
- Smart Bowen" The upper back - Randy Barber
In 2018:
- Functional Fascia Lines 3 - Joanne Avison
- Conceptie, Zwangerschap 8 Geboorte - Anna Verwaal
- Module 8 Bowtech
- Module 9 Bowtech
- Triggerpoints Basis - De Bruin Total Health
- Sport 3 Review - Paula Esson
In 2019:
- Smart Bowen: Lymphatic Stimulation, anterior leg and abdomen - Randy Barber
- Trigger points Vervolg - De Bruin Total Health
- Smart Bowen: The lower back module 2 - Randy Barber
- Sport 1 & 2 new - Paula Esson
- MSTR littekentraining - McLoughlin/Krekels
In 2020:
- Medical Taping & Crosslinqs - De Bruin Total Health
- Vele online trainingen via Ehealth Learning.
- Bowen Low Back - John Wilks
- Introduction Anatomy trains - Tom Myers
- Fascia as a sensory organ - Tom Myers/Robert Schleip
- Het embryo in ons: Module 1-4 - Jaap van der Wal
In 2021:
- Het embryo in ons: Module 5-8 Jaap van der Wal
- The Fascial Foot - Fascia Hub
- Minitraining Physiokey (hierover later meer op deze site!) Nancy de Vos - Key Health
- Afronding Opleiding: Onderzoek naar Bowentherapie bij LongCovidpatiënten
- Anatomy Trains 2-day Bodyreading - Tom Myers, Boechout België
- Balans & Stabiliteit - Rina De Wit
- Bowen en Stress - De Wit & Böhmer
- VOCT traject bij Instituut CAM
In 2022:
- Vervolg en afronding VOCT-traject met Diploma CAM-therapeut.
- Met Bowen Vereniging op de Massage Vakbeurs Hoevelaken
- Pijn Reset Methode Tim van Orsouw Lage Vuursche
- Bowen & Beyond Event 2-day international online event
- Wonderhanden Tim van Orsouw Vogelenzang
- 3-dgse training Physiokey Nancy de Vos - Key Health
- Ademwerk MBK ConAmorre
- 3-dgs Art of Bodywork Alistair McLoughlin
- Het 7e zintuig ConAmore
- Working with scars, adhesions and tissue stiffness, Robert Schleip Amsterdam
In 2023:
- AMT Meridian Therapy - Jules Wilson
- Stress, een integrale visie - Conamore
- Art of Bodywork refresher - Alastair McLoughlin
- Intuitieve ontwikkeling en magnetiseren 3-dgs Ther. Opleidingscentrum Kersten
- PRM Blueprint 3-dgs retraite - Tim van Orsouw
- Release Methode - B-mind
- Energetische Reset & Emotioneel Freedom Techniques (EFT) 3-dgs - Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten
VISIE
Al deze trainingen en workshops vanuit verschillende ooghoeken en opleidingen hebben bij mij het inzicht doen ontstaan dat voor herstel van klachten een aantal dingen van groot belang is.
Op de eerste plaats dat het lichaam niet als een losse verzameling elementen gezien kan worden, die zomaar geïsoleerd benaderd kunnen worden. Het lichaam is een eenheid, gevormd door systemen, het ene kan niet zonder de ander. Ons lichaam krijgt vorm door bindweefsel, fascia, waarin alle systemen vorm hebben gekregen; gegroeid vanaf het allereerste begin dat we allemaal een samensmelting werden van een eicel en een zaadcel. In week 3 van ons bestaan worden de eerste fasciacellen al aangelegd die zich vervolgens vermeerderen en migreren. Dit is de reden waarom alles in ons lichaam omweven en doorweven is van fasciaweefsel. We zijn eigenlijk een grote 3-D matrix van fasciaweefsel. Al het andere ligt hierin opgesloten. De betekenis van de impact van dit weefsel op ons functioneren begint pas sinds kort op de juiste mate erkend te worden.
Deze bindweefselmatrix blijkt één groot communicatieweb te zijn, continu in beweging, en continu signalen af te geven aan de hersenen. Ons lichaam is nooit stil, behalve bij het absolute einde der einde. Kunnen inwerken op deze matrix kan dus een grote impact betekenen. Om een visueel idee te krijgen hiervan, verwijs ik graag naar youtube: "Strolling under the skin" van Jean-Claude Gymberteau. (Onder de knop Therapie staat dit filmpje beschikbaar op deze site)
Binnen deze matrix is ook het lymfatisch systeem gelegen, verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen uit de weefsels. Dit systeem heeft geen eigen pomp. Het zijn de bewegingen van onze spieren en vaten die als een pomp dienen. Dit is de reden waarom beweging van cruciaal belang is voor ons welzijn. Een mens kan dus niet goed functioneren zonder beweging! Veel (chronische) pijnklachten worden nu in verband gebracht met een (op plaatsen) vastgelopen fasciaal en/of lymfesysteem. De opstoppingen die hierdoor optreden maken dat er pijnsignalen afgegeven worden door de omringende weefsels die letterlijk in de knel komen te zitten. Bowentherapie met zijn zachte aanpak kan hier van grote betekenis zijn. De afwijkende Lymphatic Drainage Stimulation Technique is zelfs bijzonder zacht van aard.
(Weer) in contact komen met je lichaam, bewust worden van het functioneren van ons lichaam en daardoor de noodzaak leren inzien van beweging zijn daarom belangrijke pijlers in de behandelvisie van ML-Care.
Sinds 2017 ben ik Member van Embodied Health Learning, een online platform uit Engeland dat webinars en korte cursussen aanbiedt van veel internationale deskundigen en specialisten op vele therapeutische gebieden. Sinds 2021 ben ik Member van de Fascia Hub, eenzelfde platform speciaal gericht op alles met het fasciale systeem. Door de toenemende beschikbaarheid van nieuwe informatie op het gebied van fascia research is door een aantal Bowentherapeuten, waaronder ikzelf, een speciale onderzoeksgroep opgericht die de wetenschappelijke onderbouwing van de therapie voor ogen heeft en de internationale bewegingen op dat vlak in de gaten houdt.
Ik heet u graag welkom in mijn praktijk ML-Care!
Mariel van der Borg / Coenen
ML-Care is een praktijk voor Bowentherapie
De kern van Bowen therapie is een holistische benadering van het probleem of de klacht van de cliënt. Aan de hand van een eerste anamnese, observatie, inspectie, spiertesten en palpatie proberen we het onderliggende probleem in kaart te brengen. Centraal hierbij is een bovenliggende nieuwe visie op het functioneren van het menselijk lichaam gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de laatste 15 jaar op het gebied van fasciaweefsel. Dit wordt ook wel "the new anatomy" genoemd (Sharky). Het fenomenale werk van Prof J.C. Guimberteau, de familie Stecco, Dr. J. Sharky, Joanne Avisson en Prof. Schleip en zijn team hebben geleid tot nieuwe inzichten in het feitelijke functioneren van het menselijk lichaam, die in wezen al vele jaren eerder aangetoond zijn door Dr. Jaap van der Wal. Biomechanica is vervangen door nieuwe inzichten vanuit het Tensegrity-model door Prof. Levin en Graham Scarr. Deze nieuwe inzichten bezien het lichaam als één groot myofasciaal stelsel (fasciategrity) met een tot nu toe onderkende rol van het fasciale systeem. Dit heeft verregaande gevolgen voor de benadering van klachten.
Met behulp van de doorgaans zachte manuele technieken wordt het lichaam uitgenodigd om terug te keren naar zijn normale status, waardoor problemen als bijvoorbeeld pijn, beperkingen of onbalans verholpen kunnen worden. De ene keer zacht, de andere keer met meer nadruk: net wat nodig is. Bowen therapie werkt in op het bijzondere fasciaweefsel. Door de speciale Bowentechniek uit te voeren op specifieke plaatsen van het lichaam wordt het héle lichaam aangesproken. Ondanks de zachte technieken kan de therapie een zeer sterke uitwerking hebben op zowel het bewegingsapparaat als de diepere systemen, die mensen vaak verbaasd. Afhankelijk van de klacht kan er gekozen worden voor een bepaalde benadering. Een behandeltraject blijkt vaak een ontdekkingsreis samen met de cliënt naar de aard van zijn of haar lichaamsklachten. Lichaamsbewustzijn is een belangrijk aspect in het onderkennen van ingesleten patronen die voor problemen kunnen zorgen. (Vroege) trauma's kúnnen hier ook een rol spelen. Indien nodig, zal er altijd verwijzing plaatsvinden naar bijv. de huisarts of andere hulpverleners voor andere op dat moment noodzakelijk geachte hulpverlening, altijd in overleg met de cliënt.
Bowentherapie is altijd complementair en kan níet als vervanging van een arts gezien worden.